Wie zijn wij? Wat is een jongerengroep?
Op vele plaatsen in Nederland, vooral ook in het bisdom Roermond, zijn er groepen waar katholieke jongeren regelmatig samenkomen om met leeftijdgenoten het geloof te beleven, van gedachten te wisselen over diverse onderwerpen op maatschappelijk en religieus gebied en om ontspannende activiteiten met elkaar te beleven. Ook jongeren die niet rooms-katholiek zijn, maar wel een geïnteresseerde, open houding ten opzichte van de godsdienst hebben, zijn welkom op een jongerengroep. Het oprichten van dergelijke groepen was oorspronkelijk een initiatief van de WKJ (Werkgroep Katholieke Jongeren), die sinds 1978 actief is in het jongerenwerk. De oudste groepen zijn dan ook de aan de WKJ verbonden RKJ's. In het bisdom Roermond bestaan er verschillende RKJ's. RKJ Sint Pancratius Heerlen is daar een van.
Jongeren uit jongerengroepen nemen ook, samen met vele anderen, deel aan de activiteiten van JongKatholiek, zoals de Katholieke Jongerendag en de reizen naar de Wereldjongerendagen, zoals die onder andere in Sydney, Madrid en Rio de Janeiro gehouden zijn en in 2016 in Krakau zullen plaatsvinden. De Jongerenafdeling van het bisdom Roermond houdt de groepen van de ontwikkelingen hierover op de hoogte.
Vaak wordt er ook samengewerkt met andere jongerengroepen uit de buurt om eens een grotere activiteit op te zetten.
Jongeren zijn op zoek naar zekerheden in de geseculariseerde, post-moderne stress-maatschappij waarin ze zich bevinden. Een jongerengroep kan die bieden doordat jongeren samen op weg gaan om op een rooms-katholieke wijze hun weg te zoeken, niet met de instelling: "Wat kan de jongerengroep doen voor mij?", maar met de instelling: "Wat kan ik doen voor de jongerengroep?"
In ieder geval zullen de jongeren van RKJ Sint Pancratius dat proberen te doen in dit millennium, waarvan zij, gehoor gevend aan de oproep van de paus, de heiligen willen worden!
Een jongerengroep is een uitdaging!!!
In 1985 bracht paus Johannes Paulus II een bezoek aan Nederland. Voor velen gold dit bezoek niet als een groot succes. Dit geldt echter niet voor de jongeren. Overal in Nederland hebben jongeren enthousiast gereageerd op dit bezoek en zijn aan de slag gegaan met het oprichten van groepen. Naar aanleiding van de fakkeltocht op het vliegveld in Beek, waar de paus de heilige Mis opdroeg, ontstond het JongerenPlatform Bisdom Roermond. Nog geen jaar later, in 1986, ging RKJ Sint Pancratius van start. In het oude fotoalbum vind je een foto-overzicht van de historie van deze groep.
RKJ Sint Pancratius komt om de twee weken bij elkaar. De ene keer is de activiteit verdiepend, de andere keer ontspannend, maar altijd gezellig en leerzaam. De leden komen van heel (Parkstad) Limburg. Belangstellenden kunnen altijd twee keer gratis en vrijblijvend een bijeenkomst een kijkje komen nemen. Daarna bedraagt de contributie € 2,- per maand of € 1,50 per bijeenkomst.
RKJ Sint Pancratius is opgericht in de kelder van de dekenale Sint-Pancratiuskerk te Heerlen. Destijds was deken Punt, nu de bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, pastoor-deken van Heerlen en geestelijk leidsman van de groep. Hij opende de kelder heel toepasselijk door een deken met een punt erop door te knippen. Verwijzend naar het logo werd de kelder ''t Pelikaantje' genoemd. Later werd mgr. Wiertz, nu de bisschop van het bisdom Roermond, deken van Heerlen. Kapelaan Verhees en kapelaan Nevelstein werden geestelijk leidsman. Later heeft kapelaan Quadvlieg deze taak vervuld met pastoor Nevelstein en kapelaan Rohling. Als pastoor heeft laatstgenoemde deze taak jarenlang met vreugde vervuld. Daarna vervulden pastoor MacMahon l.c. en pastoor Dominic samen deze taak. Zij hebben het stokje overgegeven aan professor Hendriks en nu staan wij, na vele jaren kapelaan Blom en korte invalbeurten van prof. Rohling en Van Attekum, onder de bezielende leiding van kapelaan Taison Titus.
Na vele jaren in de kelder van de Pancratiuskerk te hebben vertoefd, is de groep verhuisd naar het parochiezaaltje van Schandelen en daarna naar dat van Nieuw-Einde. Daarna heeft de groep lange tijd haar thuis gehad op de Heksenberg. In de zomer van 2013 zijn we van de ene berg naar de andere verhuisd. We hebben de Heksenberg verlaten en zijn - na een korte tussenstop op de Heerlerbaan - neergestreken op de Molenberg. Tot de zomer van 2019 kwam de groep daar samen, maar sindsdien zijn de meeste bijeenkomsten in de pastorie van Welten. Toen kapelaan Blom elders pastoor werd, konden we daar niet meer terecht en komen we (voorlopig) samen in het parochiezaaltje van de Heerlerbaan. Nu kapelaan Taison Titus het stokje heeft overgenomen, kunnen we weer in Welten samenkomen (Welterkerkstraat 3, Heerlen).
Het logo verwijst, zoals dat voor een katholieke groep past, naar Christus. Onder andere in de hymne Adoro Te Devote van Thomas van Aquino wordt Christus vergeleken met een pelikaan. Deze mooie vogels zouden zichzelf in tijden van nood prikken om hun jongen met hun eigen bloed te voeden. Zo heeft Christus ook voor Zijn kinderen Zijn Bloed vergoten. Het logo komt je misschien bekend voor. Dat komt omdat er voor de groep sluikreclame wordt gemaakt op de verpakking van een bekend merk kantoorartikelen.
Om meer over de opzet en het bestuur van de groep te weten te komen kun je het beste de statuten en/of het huishoudelijk reglement even lezen.